logo

Roihan sukuhauta – Herääminen

Herääminen

Pronssiveistos
Eemil Halonen 1931
Hietaniemen hautausmaa

Kuvanveistäjä Eemil Halonen valmisti Eero Roihan haudalle Herääminen-nimisen veistoksen. Alaston nuori mies on maassa polvillaan, katse eteenpäin ja kädet kohotettuina hieman ylöspäin. Hän ikään kuin herää korkeampaan todellisuuteen. Veistoksen mallina oli Eero Roihan veli Eino (1914–2000), joka myöhemmin jatkoi perheyhtiön johdossa.

Taidehistorioitsija Liisa Lindgrenin mukaan teosofien estetisoiduissa kuoleman kuvissa limittyivät vapautuminen ja esteettinen elämys: ”totuuden välähdyksenomainen ja kokonaisvaltainen tajuaminen”. Teosofien mukaan mitään todellista kuolemaa ei ollut, vaan henki vaihtaa olotilaansa ja ympäristöään. Teosofi Pekka Ervastille kuolema on unen kaltainen, ja ihmishengen kehitys tapahtuu eri kehitysasteiden kautta. Päämääränä on ihanneihminen, ”jonka tieto on rakkautta, jonka viisaus on valtaa”. Ihmiskunta lähenee ihannettaan luoden itseään Jumalan kuvaksi. Kaikki johdetaan samaan päämaaliin ja kaikki käyvät samojen kehitysasteiden läpi.

Herääminen-veistos on Roihan sukuhaudalla, johon on haudattu Johan Roiha, tämän puoliso Meri (1889–1980) sekä pojat Eero ja Eino. Veistos on valettu Arttu Halosen valimolla Lapinlahdella.

Kuva: Titus Verhe, Halosten Museosäätiö

Eero Roiha (1910–1930)

Eero Ilmari Roiha kuoli keuhkotautiin hieman alle 20-vuotiaana. Hänen isänsä Johan Roiha (1881–1945) työskenteli ratainsinöörinä Valtion rautateillä ja johti Helsingissä merkittävää tekstiilivärjäämö- ja laitospesulatoimintaa Uusi Pesula Oy:n ja vuodesta 1922 myös W. E. Lindström Oy:n pääomistajana. Myöhemmin 1930-luvulla Johan Roiha valittiin kulkulaitosten ja yleisten töiden ministeriön teknilliseksi tarkastajaksi ja vuonna 1938 yli-insinööriksi. Myös pesulaliiketoiminta laajeni. Lindström-yhtiöstä muodostui alansa suurimpia toimijoita Pohjoismaissa.

vinjetti

Sijainti

Hietaniemen hautausmaa
Hietaniemenkatu 20, 00100 Helsinki
vinjetti
  • Share