logo

Santaholman perhehauta – Johdatus

Johdatus

Pronssiveistos
Eemil Halonen 1939
Hietaniemen hautausmaa

Insinööri Antti Santaholman hauta on Oulun Intiön hautausmaalla Santaholman perhehaudalla. Myös Helsingin Hietaniemen hautausmaalla on Santaholman perhehauta, jonne on haudattu Antti Santaholman puoliso, opettaja Aino Mecklin (1881–1938), sekä heidän lapsensa perheineen.

Hietaniemen Santaholman haudalla on kuvanveistäjä Eemil Halosen valmistama Johdatus-veistos. Veistos esittää kahta naista, todennäköisesti äitiä ja tytärtä. Vanhempi ja pitempi naisfiguuri on puettu kaapuun, nuori nainen on alaston. Naiset katsovat toisiaan. Vanhemman oikea käsi on taivutettuna vasemmalle rinnalle, sydämelle, ja toisella kädellään hän on ottanut nuoremman naishahmon lähelleen. Taidehistorioitsija Liisa Lindgrenin mukaan naishahmot ovat tulkittavissa muunnokseksi sielua kuljettavasta enkelistä tai teosofispainotteisesti ohjaajaksi ja adeptiksi, vihityksi salaisen tiedon mestariksi. Hautapaadet ovat punertavaa graniittia.

Kuva: Titus Verhe, Halosten Museosäätiö

Insinööri Antti Kustavi Santaholma (1873–1922)

Oululaisen puutavarayhtiö A. Santaholma Oy:n johtaja, insinööri Antti Kustavi Santaholma (1873–1922) kuului Oulun ja koko Pohjois-Suomen huomattavimpiin liikemiehiin. Hänen isänsä, talonpoika Antti Santaholma (1840–1918) oli 1860-luvulta lähtien harjoittanut viljan, voin, potaskan ja tervan ostoa sekä nahkojen, suolan ja raudan myyntiä, osin omilla purjelaivoilla. Yhdessä viiden poikansa kanssa Antti Santaholma vanhempi muodosti perheyhtiö A. Santaholma Oy:n vuonna 1903. Yhtiöön kuuluivat saha Kalajoella ja vuodesta 1915 Haukiputaan saha sekä vuodesta 1905 Pyhäjoen puuhiomo.

Santaholma vei Englantiin ja Skotlantiin Kalajoen tummaa graniittia vuodesta 1890 lähtien aina ensimmäiseen maailmansotaan saakka. Aluksi kiveä vietiin muokkaamattomina teleinä. Santaholman kivihiomo toimi 1903–1917, loppuaikoina ainoastaan kotimaan markkinoilla. Kalajoen graniittia pidettiin yhtenä Suomen hienoimmista monumenttikivilajeista: hiottaessa kiveen tuli voimakas kiilto ja syvä, hillitty väri. Esimerkiksi Newcastlen hautausmaalla on tiettävästi satoja Kalajoen graniitista tehtyjä muistokiviä. Skotlannissa Kalajoen graniittia myytiin nimellä ”russian granite”. Yrityksistään huolimatta Santaholmat eivät onnistuneet muuttamaan nimitystä.

Antti Santaholma nuorempi syntyi Kalajoella, kävi Oulussa klassillisen lyseon ja pääsi ylioppilaaksi 1892. Hän opiskeli polyteknillisessä opistossa ja valmistui insinööriksi 1896. Hän haki oppia puutavara-alasta myös ulkomailta. Antti Santaholma rakennutti uusia tehdasrakennuksia ja höyrylaivoja. Kalajoelle valmistui höyrysaha ja kivihiomo ja Pyhäjoelle Pohjois-Suomen ensimmäisen puuhiomo, jonka teknisenä johtajana Antti Santaholma toimi vuoteen 1920 saakka. Silloin hän siirtyi Ouluun liikkeen pääkonttoriin, jossa hän työskenteli kuolemaansa saakka.

vinjetti

Sijainti

Hietaniemen hautausmaa
Hietaniemenkatu 20, 00100 Helsinki
vinjetti
  • Share