logo

Halosten perhehauta – Äiti ja lapsi

Äiti ja lapsi (Äidinrakkaus)

Pronssiveistos
Eemil Halonen 1915
Lapinlahden hautausmaa

Jussi Halosen ja Anna-Liisa Puurusen perhehaudalla on heidän poikansa, kuvanveistäjä Eemil Halosen valmistama veistos Äiti ja lapsi, joka tunnetaan myös nimellä Äidinrakkaus.

Muistitiedon mukaan lapsen mallina on ollut kuvanveistäjän serkun Lyyli Kähkösen (omaa sukua Halonen, 1883–1959) tytär Aino. Lyyli Kähkönen on kertonut pidelleensä tytärtään taiteilijan muovaillessa veistoksen lapsiosaa, mutta äitiä veistettäessä mallina toimi Alli Halonen, taiteilijan puoliso. Vuonna 1913 syntynyt Aino on ollut veistosta tehtäessä kaksivuotias.

Veistos valmistui vuonna 1915. Se valettiin pronssiin Arttu Halosen valimolla vuonna 1933. Teoksesta on tehty kaksi jälkivalosta. Ne ovat sijoitettuina Kuopioon Haapaniemen päiväkodin eteen ja Riistaveden palvelukeskukseen.

Kuva: Kai Luttinen, Halosten Museosäätiö

Jussi Halonen (1840–1931) ja Anna-Liisa Puurunen (1854–1909)

Kuvanveistäjä Eemil Halonen syntyi vuonna 1875 Halosten vanhalla sukutilalla Lapinlahden Linnansalmella. Isä Jussi Halonen (1840–1931) ja Anna-Liisa Puurunen (1854–1909) olivat edistyksellisiä maatalouden harjoittajia. He arvostivat myös hengenviljelyä. Äiti luki lapsilleen Kalevalaa, ja perheeseen tuli suomenkielinen sanomalehti. Haloset puuhasivat kansakoulua paikkakunnalle ja arvostivat muutoinkin kansallista sivistystyötä.

Halosten perheeseen syntyi yhteensä kolmetoista lasta, joista kolme kuoli alle 15-vuotiaina. Eemil Halonen oli esikoispoika, jonka välit vanhempiinsa olivat läheiset.

Taloudellisten vaikeuksien vuoksi Halosen perhe joutui luopumaan sukutilastaan vuonna 1888. Heistä tuli itsellisiä – eli loisia, kuten Itä-Suomessa yleisesti kutsuttiin ihmisiä, joilla ei ollut vakituista työtä eikä pysyvää asuntoa. Tilattoman väestön kasvava määrä ja huonot elinolosuhteet olivat suuri yhteiskunnallinen ongelma 1800-luvun lopulla, erityisesti maan itäosissa.

Nikkarikoulun ja taideopintojensa jälkeen kuvanveistäjä Eemil Halonen palasi vuosiksi Lapinlahdelle. Hän osti vuonna 1903 Uudispiha-nimisen tilan Nerkoon kylältä ja kutsui lapsuudenperheensä asumaan sinne. Yhdessä he viljelivät viljaa ja kasvattivat karjaa. Viisi vuotta myöhemmin Eemil Halonen osti Linnansalmen vanhan sukutilan omistukseensa.

Kuvanveistäjä Eemil Halonen kuvasi mielellään perhettään ja käytti heitä usein malleinaan. Halonen on valmistanut muotokuvat muun muassa äidistään (1909) ja isästään (1913).

vinjetti

Sijainti

Lapinlahden hautausmaa
Linnansalmentie 2, 73100 Lapinlahti
vinjetti
  • Share