logo

Kappalainen August Evald Cederbergin hauta – Muotokuvareliefi

Muotokuvareliefi
pronssi

Eemil Halonen 1905
Valkealan hautausmaa

August Evald Cederbergin haudalla on kuvanveistäjä Eemil Halosen pronssinen muotokuvareliefi. Rouva Hedvig Hjelt kirjoitti heinäkuussa 1904 Eemil Haloselle, että sopiva kivenlohkare hautakiveksi oli löytynyt: ”melkein kokonaan luonnon lohkaisema paasi punasesta graniitista”. Kivi oli siirretty haudalle, ja Hedvig Hjelt oli tilannut mikkeliläisen kivenveistäjän tekemään kiveen kirjoitukset ja kysyi Eemil Haloselta neuvoa kirjaimien tyylistä ja niiden kiinnittämisestä:

Jos olisitte ottaneet vaivaksenne piirtää täydelliset mallit kivelle tulevaan kirjoitukseen olisin ollut hyvin kiitollinen ja olisin kyllä suorittanut maksun siitä, sillä pelkään että tällaisilla maalaiskivenveistäjillä on niin vähän malleja valittavana eivätkä ymmärrä olla johdonmukaisia kirjainten tyylin valinnassa.

Kuva: Eemil Halonen, August Evald Cederberg, 1905, kipsi, Halosten Museosäätiö. Kuva: Titus Verhe, Halosten Museosäätiö.

Kappalainen August Evald Cederberg (1863–1903)

August Evald Cederberg (1863–1903) oli Valkealan kappalainen, rovasti Jakob Cederbergin (1825–1887) poika. A. E. Cederberg oli naimisissa Hedvig Natalia Hjeltin kanssa. He asuivat Jokelan pappilassa.

vinjetti

Sijainti

Valkealan hautausmaa
vinjetti
  • Share