logo

Kauppiaan rouva Katri Paavolaisen hauta – Tuonelan portilla

Tuonelan portilla

Vuolukivinen muistomerkki
Eemil Halonen 1906
Kivennavan vanha hautausmaa

Vuolukivinen Tuonelan portilla -teos on kauppiaan lesken Katri Paavolaisen (1859–1903) haudalla Kivennavan kirkonmäellä Karjalan kannaksella. Hautamuistomerkki on todennäköisesti Katri Paavolaisen pojan, kauppias Pekka Paavolaisen tilaama. Kerrotaan, että Eemil Halonen oli veistänyt muistomerkin Kivennavan hautausmaan vieressä. Työ oli fyysisesti raskasta, ja kuvanveistäjä oli aina pyytänyt illaksi lämmittämään saunan oikein kuumaksi.

Tuonelan portilla kuvaa sitä surua, mikä lapsella on, kun hän joutuu luopumaan omasta äidistään. Äidin kasvoista kuvastuu kuoleman lopullisuus. Sotien jälkeen Katri Paavolaisen hautamuistomerkki säilyi ainoana Kivennavan hautausmaalla koko neuvostoajan, ehkäpä yleisinhimillisen aiheensa että taiteellisen toteutuksensa vuoksi. Muut suomalaisten hautakivet tuhottiin.

Kuva: Eemil Halonen, Tuonelan portilla, kipsi. Titus Verhe, Halosten Museosäätiö.

Kauppiaan rouva Katri Paavolainen (1859–1903, o.s. Kääpä)

Katri Paavolainen (1859–1903, o.s. Kääpä) oli vauraan maakauppiaan Aatami Paavolaisen (1855–1897) puoliso. Karjalaiseen talonpoikaisperheeseen syntyneellä Aatami Paavolaisella oli yhdeksän veljeä. Veljessarjasta peräti viisi antautui kaupan alalle. Lisäksi veljeksistä kolme löysi puolisonsa Kuokkalan kylän maakauppiaan Pietari Käävän tyttäristä. Katrin sisko Maria oli naimisissa Aatami Paavolaisen veljen, maakauppias Pietari Paavolaisen kanssa. Maria Paavolainen oli kirjailija Olavi Paavolaisen isoäiti.

Aatami Paavolainen toimi kauppiaana Karjalan kannaksella Kivennavan pitäjässä (nykyisin Venäjällä). Hänen liikkeensä kasvoi Etelä-Kannaksen suurimmaksi. Aatami ja Katri Paavolainen saivat kaikkiaan neljätoista lasta, joista yksi syntyi kuolleena ja kolme menehtyi hyvin nuorena. Aatami Paavolainen kuoli vuonna 1897, kauppiaan leski kuusi vuotta myöhemmin 1903. Katri Paavolainen oli kuollessaan vain 44-vuotias. Nuorimmat lapset olivat iältään vasta 8-, 9- ja 11-vuotiaita.

vinjetti

Sijainti

Kivennavan vanha hautausmaa
vinjetti
  • Share