logo

Kauppaneuvos Lauri Kärkkäisen hauta – Muotokuvareliefi

Muotokuvareliefi
pronssi

Eemil Halonen 1926
Iisalmen Vanha hautausmaa

Kuvanveistäjä Eemil Halonen on valmistanut muotokuvareliefin kauppaneuvos Lauri Kärkkäisen haudalle. Halonen oli jo aiemmin tehnyt Lauri Kärkkäisestä muotokuvan. He olivat tehneet yhteistyötä myös Petter Kumpulaisen muistomerkkihankkeessa.

Kuva: Kai Luttinen, Halosten Museosäätiö

Kauppaneuvos Lauri Kärkkäinen (1851–1922)

Kauppaneuvos Lauri Kärkkäinen (1851–1922) kuului Ylä-Savon vaikutusvaltaisimpiin miehiin. Kiuruvetisen talollisen poika eteni kouluttamattomasta kauppa-apulaisesta pohjoissavolaisittain merkittävän kauppahuoneen Kärkkäinen & Putkonen Oy:n omistajaksi ja toimitusjohtajaksi. Kärkkäinen oli yhtiön aikoinaan perustaneen Joachim Putkosen vävy ja tämän lasten liikekumppani.

Kauppaneuvos Lauri Kärkkäisen aikana Kärkkäinen & Putkonen oli Iisalmen seudun merkittävin yritys, mitattiinpa asiaa liikevaihdolla, työntekijämäärällä tai kansainvälisyydellä. Yhtiön teollinen toiminta käsitti laajimmillaan myllyjen ja sahan lisäksi höyläämön ja puusepäntehtaan, tiili-, rehu-, terva- ja tärpättitehtaan, korjauspajan ja sementtivalimon sekä tiettävästi Suomen ensimmäisen puutalotehtaan.

Saha- ja halkokauppansa kannattavuuden Lauri Kärkkäinen perusti metsätiloihin, joita hän osti Iisalmen seudulta ja Kainuusta. Suurimmillaan yhtiön metsätilojen yhteispinta-ala oli noin 18 000 hehtaaria. Kärkkäinen & Putkonen Oy harjoitti myös tukku- ja vähittäiskauppaa. Yhtiöllä oli haarakonttorit Kuopiossa ja Kajaanissa, jonkin aikaa toimisto Pietarissakin.

Kauppahuone Kärkkäinen & Putkonen harjoitti rahtilaivaliikennettä Iisalmesta Itämerelle, puutavaraa vietiin Saksaan ja Englantiin asti. Ensimmäisen maailmansodan aikana sahatavaran vienti tyrehtyi. Venäjän vallankumouksen pyörteissäkin Pietarin halkokauppa jatkui, mutta paluurahdeiksi laivat eivät enää saaneet entisen tapaan viljaa, ainoastaan vähän suolaa. Kesällä 1918 Suomen ja Venäjän raja sulkeutui, ja Kärkkäisen laivojen liikennöinti Pietariin katkesi. Kärkkäisen & Putkosen laivasto oli suurimmillaan 1918: yhdeksän höyryalusta ja kaksitoista lotjaa.

Lauri Kärkkäinen kuului lähetystöön, joka anoi Iisalmelle kaupunkioikeuksia 1891. Hän johti Iisalmen kauppalan ja sittemmin kaupungin rahatoimikamaria 1882–1897. Kärkkäinen oli Iisalmen ensimmäinen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, yli kaksikymmentä vuotta aina kuolemaansa saakka. Hän oli perustamassa Iisalmen Säästöpankkia, vapaaehtoista palokuntaa, suojeluskuntaa ja kaupunkiseurakuntaa. Kärkkäinen oli mukana myös jääkärien värväyksessä.

vinjetti

Sijainti

Iisalmen Vanha hautausmaa
Kirkkotie 20, 74120 Iisalmi
vinjetti
  • Share