logo

Kauppias August Puurusen perhehauta – Äiti lauloi lapsellensa

Äiti lauloi lapsellensa

Pronssiveistos
Eemil Halonen 1942
Iisalmen Vanha hautausmaa

Kuvanveistäjä Eemil Halonen on suunnitellut kauppias August Puurusen ja hänen rouvansa Maria Sofian (1878–1952, omaa sukua Väisänen) perhehaudalla olevan muistomerkin. Ensimmäisenä hautaan siunattiin pariskunnan pienenä kuolleet tyttäret Liisa (1906–1907) ja Annikki (1908). Veistosasia ajankohtaistui jatkosodan aikana, jolloin August Puurunen oli jo sairaalloinen.

Eemil Halonen kirjoitti veljellisesti August Puuruselle huhtikuussa 1942. Kirjeestä käy ilmi, että hautaveistoksesta on ollut puhetta jo aiemmin. Halonen lähetti valokuvan veistoksesta, jota hän piti sopivana haudalle. Halonen luetteli myös teoksen mitat (korkeus 66 cm, pituus 56,5 cm ja leveys 34 cm), jotka osoittavat, että kyseessä oli Äiti lauloi lapsellensa -veistos.

Eemil Halonen kertoi veistoksen maksavan pronssiin valettuna 30 000 markkaa. Hän kehotti August Puurusta päättämään asiasta mahdollisimman pian, ”ennen kuin kerkiävät kaikki kuparit ampua ryssän nahkaan”. Suomi oli jatkosodassa Neuvostoliittoa vastaan.

Puuruset tilasivat veistoksen ja hauta-alueen uudelleen suunnittelun. Perhehaudan kivityö on tehty Iisalmen Paloisvuoren harmaasta graniitista hienoksi hakattuna. Kirjoitukset on hiottu tummille peileille. Veistos on asetettu verrattain matalalle graniittikivelle varsinaisten hautakivien viereen.

Äiti lauloi lapsellensa -veistoksen teemana on äidin rakkaus ja uuden elämän syntyminen. Äiti istuu matalalla istuimella ja pitelee pientä lasta sylissään. He katsovat toisiaan.

Äidin ja lapsen välinen rakkaus on yksi keskeinen teema Eemil Halosen taiteessa. Rouva Alli Halosen mukaan Eemil Halosella oli hyvin läheinen suhde omaan äitiinsä, mikä selittää taiteilijan mieltymystä tämän tyyppisiin veistoksiin. ”Minusta hän on laulanut kauniin laulun äidille ja lapselle”, Alli Halonen on myös todennut.

Laulava ja lapsensa kanssa leikkivä äitihahmo tuntuu sopivan myös keväällä 1946 kuolleen kauppias August Puurusen luonteeseen, jota paikallislehti Salmettaren muistokirjoituksessa 25.4.1946 kuvattiin näin:

August Puurunen jättää jälkeensä muiston tasaisesta, kiihkottomasta kansalaisesta, alansa tuntevasta kauppamiehestä ja meidän kaikkien hyvästä, leikkiä ymmärtäneestä ystävästä.

Kuva: Kai Luttinen, Halosten Museosäätiö

Kauppias August Puurunen (1879–1946)

Kauppias August Puurunen (1879–1946) oli lapinlahtelaisen herastuomarin poika. Nuoruudessaan August Puurunen palveli kauppa-apulaisena P. Jääskeläisellä Lapinlahdella ja Kalle Koposella Iisalmessa. Puurunen avasi 1905 oman sekatavarapuodin Iisalmeen, vain 25-vuotiaana nuorukaisena. Kauppa sijaitsi aluksi vuokrahuoneistossa Satamakadulla, josta se siirtyi muutama vuosi myöhemmin omiin tiloihin ja lähemmäs rautatieasemaa Savonkadulle.

Puurusen kauppa muuttui vuonna 1918 Iisalmen Kauppaosakeyhtiöksi. Apunaan johtaja August Puurusella oli vävynsä Yrjö Soininvaara, josta tuli myöhemmin osakeyhtiön toimitusjohtaja. Iisalmen Kauppa Oy harjoitti sekä vähittäis- että tukkukauppaa.

Kauppias August Puurunen oli pitkäaikainen kaupunginvaltuutettu ja kirkkoneuvoston jäsen. Hän oli perustamassa Iisalmen Höyryvenhe Oy:tä. Puurunen kuului Iisalmen Säästöpankin hallitukseen, talonomistajayhdistykseen ja edistyspuolueen paikalliseen johtoon. August Puurunen oli Iisalmen NMKY:n puheenjohtaja.

vinjetti

Sijainti

Iisalmen Vanha hautausmaa
Kirkkotie 20, 74120 Iisalmi
vinjetti
  • Share