logo

Opettaja ja rehtori Kustaa Reinhold Castrénin hauta – Muotokuvareliefi

Muotokuvareliefi
pronssi

Eemil Halonen 1929
Iisalmen Vanha hautausmaa

Kustaa Reinhold Castrénin haudalla on kuvanveistäjä Eemil Halosen valmistama muotokuvareliefi.

Kuva: Kai Luttinen, Halosten Museosäätiö

Opettaja ja rehtori Kustaa Reinhold Castrén (1872–1926)

Yhteiskoulun opettaja ja keskikoulun rehtori Kustaa Reinhold Castrénin (1872–1926) isä oli Iisalmen kauppalan varhaisiin kauppiaisiin kuulunut Johan Reinhold Castrén (1834–1900). Perheen muiden poikien kuollessa nuorina Kustaa Reinhold jäi ainoaksi perijäksi. Hän suuntautui kuitenkin opettajan ammattiin.

Päästyään ylioppilaaksi Kuopion lyseosta K. R. Castrén aloitti yliopisto-opinnot, mutta palasi pian kansankoulunopettajaksi kotikaupunkiinsa. Vuonna 1905 hän aloitti Iisalmen yhteiskoulun voimistelun, laulun ja uskonnon opettajana. Opettajan työnsä lisäksi hän toimi keskikoulun rehtorina 1914–1920.

Kustaa Reinhold eli Renne Castrén oli aikanaan keskeisiä Iisalmen kaupungin kehittäjiä. Hän oli muun muassa kaupungin valtuuskunnan (nykyisin kaupunginvaltuusto) sihteerinä parikymmentä vuotta. Lisäksi Castrén toimi kaupungin rahatoimikamreerina 1905–1916. Hänet valittiin vuonna 1922 perustetun Iisalmen kaupunkiseurakunnan ensimmäiseen kirkkoneuvostoon.

Renne Castrén oli naimisissa opettajatar Hellin Rissasen kanssa, joka oli nimismies August Rissasen tytär. Hellin Castrén toimi Iisalmen kaupungin kansankoulun rehtorina 1920-luvulla. Hän oli keskeinen vaikuttaja iisalmelaisessa kulttuurielämässä ja hyväntekeväisyystyössä. Hellin Castrén pani vuonna 1895 alulle yksityisen suomenkielisen yhteiskoulun perustamisen kaupunkiin. Hän oli vuodesta 1922 alkaen kaupungin ensimmäisiä naisvaltuutettuja – sen jälkeen, kun yleinen ja yhtäläinen kunnallinen äänioikeus 1919 oli mahdollistanut naisten osallistumisen kunnallispolitiikkaan.

Castrénien koti oli kaupungin musiikki- ja taideharrastusten keskus. Hellin Castrén johti Iisalmen naiskuoroa. Renne Castrén puolestaan perusti 1910-luvulla Iisalmen sekakuoron, jota pidettiin erittäin korkeatasoisena. Castrén johti yhteiskoulun toverikunnan sekakuoroa ja oppilasorkesteria. Kerrotaan, että toverikunnan vuosijuhlat olivat kaupungin hienoimpia seurapiiritapahtumia. Renne Castrén oli myös komeaääninen yksinlaulaja. Kulttuuririentojen lisäksi hän toimi Iisalmen vanhimmassa urheiluseurassa Visassa. Castrén kuului seuran johtokuntaan ja johti seuran voimisteluharjoituksia.

Rehtori K. R. Castrénin hautajaissaatto täytti Iisalmen kadunvarret kevättalvella 1926. Miehensä toivomuksesta rouva Hellin Castrén lahjoitti Iisalmen kaupungille 10 000 markkaa K. R. Castrénin muistorahaston peruspääomaksi. Rahaston tarkoituksena oli ylläpitää kaupungin kirjastoa ja kartuttaa sitä.

vinjetti

Sijainti

Iisalmen Vanha hautausmaa
Kirkkotie 20, 74120 Iisalmi
vinjetti
  • Share