logo

Maanviljelijä Pekka Jääskeläisen ja emäntä Heta Sonnisen hauta – Kylväjä

Kylväjä

Pronssireliefi
Eemil Halonen 1915
Lapinlahden hautausmaa

Pekka Jääskeläisen ja Heta Sonnisen haudalla on kuvanveistäjä Eemil Halosen valmistama pronssinen reliefi Kylväjä. Pekan poika Johan (1864–1954) tilasi teoksen Haloselta. Kuvanveistäjä oli tavannut Pekka Jääskeläisen monet kerrat ja otti mielellään työn tehdäkseen. Eemil Halonen on tavoittanut kylväjässään Pekka Jääskeläisen piirteet hyvin.

Kuva: Kai Luttinen, Halosten Museosäätiö

Maanviljelijä Pekka Jääskeläinen (1832–1912) ja emäntä Heta Sonninen (1831–1893)

Lapinlahtelaisen Kittolanniemen isännän Pekka Jääskeläisen (1832–1912) kerrotaan olleen lihasvoimiltaan vahva. Hän nosteli helposti painaviakin kiviä. Pajassaan Pekka takoi viikatteita ja työrekiin tarvittavia rautoja. Hän ei osannut kirjoittaa, ja lukutaitokin oli heikko. Vanhemmiten Pekka Jääskeläinen istui mielellään ikkunan vieressä penkillä katsellen Onkivesi-laivan tuloa laituriin.

Emäntä Heta Sonninen (1831–1893) oli kotoisin Iisalmesta, vauraan talon tyttö. Toisin kuin miehensä, hän osasi lukea sujuvasti. Kotitöiden ja karjanhoidon ohella topakan Heta-emännän muistellaan kutoneen jopa kymmenen kyynärää pellavakangasta päivässä. Lapsia Pekka Jääskeläiselle ja Heta Sonniselle syntyi yhteensä yhdeksän, joista kaksi kuoli aivan nuorina.

vinjetti

Sijainti

Lapinlahden hautausmaa
Linnansalmentie 2, 73100 Lapinlahti
vinjetti
  • Share