logo

Agronomi Eelis Piilosen perhehauta – Sielu

Sielu

Pronssiveistos
Eemil Halonen 1937
Hietaniemen hautausmaa

Agronomi Eelis Piilosen perhehaudalla on kuvanveistäjä Eemil Halosen valmistama pronssinen Sielu-veistos. Nuori nainen istuu maassa katsoen etuoikealle ja nojaten isoon uurnaruukkuun, jonka ympärille oikea käsi on kiertynyt. Vasen käsi koskettaa toisella puolella olevaa hieman pienempää ruukkua. Teosofisesti virittynyttä hautamuistomerkkiä korostaa hautapaaden alalaidassa oleva lainaus Uudesta testamentista: ”– – sillä vanha on kadonnut. Katso, kaikki on uudeksi tullut.” (2. Korinttolaiskirje 5:17). Teosofiaan kuuluu olennaisesti näkemys jälleensyntymisestä.

Patsaan jalusta on tehty Hyvinkään mustasta, mataksi hiotusta graniitista. Eemil Halosella oli Kuvanveisto Oy -niminen osakeyhtiö, jonka kautta hän hoiti myös hautaveistostilauksia. Halonen teki aina yksityiskohtaisen sopimuksen maksuehdoista ja -aikatauluista tilaajan kanssa ja piti tiukasti kiinni alihankkijoidensa, kuten kiviveistämöiden, sopimuksista.

Kuva: Titus Verhe, Halosten Museosäätiö

Agronomi Eelis Piilonen (1879–1935)

Agronomi Eelis Piilonen (1879–1935) syntyi Laukaan Äänekoskella. Hänen isänsä oli valtiopäivämies, suurmaanomistaja ja liikemies Kalle Piilonen (1844–1919), yksi Äänekosken tehtaiden perustajista.

Agronomi Eelis Piilonen viljeli vuodesta 1905 Äänekoskella isältään ostamaansa Suojoen suurtilaa, jolla oli lukuisia torppareita. Eelis Piilonen suhtautui myötämielisesti vuoden 1918 torpparilakiin. Kaikki Suojoen torpat erotettiin itsenäisiksi tiloiksi vuonna 1919 sovintokaupalla. Piilonen myi maa-alaltaan huomattavasti pienentyneen Suojoen tilan vuonna 1923 Äänekosken kunnalle. Hän muutti puolisonsa Tyyne Kauppisen (1893–1953) kanssa Helsinkiin.

vinjetti

Sijainti

Hietaniemen hautausmaa
Hietaniemenkatu 20, 00100 Helsinki
vinjetti
  • Share