logo

Polkupyörätehtailija Einar Alarik Haapalan hauta – Autuaitten asunnoilla

Autuaitten asunnoilla

Pronssiveistos - Eemil Halonen 1941 - Hietaniemen hautausmaa

Kuva: Titus Verhe, Halosten museosäätiö

Einar Alarik Haapala (1885–1940)

Einar Alarik Haapala on Suomen ensimmäisiä polkupyörätehtailijoita. Hän perusti 1928 radioiden ja polkupyörien kokoonpanotehtaan Helsinkiin. Hänen kuoltuaan 1940 puoliso Hanna Haapala johti yhtiötä yli 20 vuoden ajan. Tämän jälkeen yhtiö siirtyi Helsingin Kauppakorkeakoulun ja Oulun Kauppaoppilaitoksen omistamalle säätiölle.

Vuonna 1963 allekirjoitettiin kauppasopimus, jolla E. A. Haapalan polkupyörätehtaasta ja tukkuliikkeestä tuli Keskon tytäryhtiö ja seuraavana vuonna tehdas siirrettiin Turkuun. Samassa kaupungissa toiminut Tunturipyörä Oy osti Haapalan osake-enemmistön Keskolta 1985 ja Pyörätehdas Haapala Oy fuusioitiin kymmenen vuotta myöhemmin Tunturipyörä Osakeyhtiöön.


Autuaitten asunnoilla

Johtaja E. A. Haapalan ja hänen puolisonsa Matilda Johannan (kutsumanimi Hanna, 1891–1961) haudalla on kuvanveistäjä Eemil Halosen valmistama veistos Autuaiden asunnoilla, joka valmistui Einar Haapalan kuoleman jälkeen 1941. Veistos valettiin pronssiin taiteilijan veljen Arttu Halosen valimolla Lapinlahdella.

Veistoksen nimi Autuaiden asunnoilla viitannee virsikirjan virteen 626 Tuolla taivaan asunnoissa ja erityisesti sen ensimmäiseen säkeistöön:

Tuolla taivaan asunnoissa

autuaissa Jumalan

itku on ja murhe poissa,

siellä ilo ainian.

Oi, jos sinne minäkin

murheen maasta pääsisin.

Simo Korpelan (1863–1936) hengellinen runo on vuodelta 1893. Siinä kuvaillaan taivaan ihanuutta vastakohtana maallisille vaivoille ja murheille. Runo julkaistiin vuonna 1900 Hengellisiä lauluja ja virsiä –kokoelmassa tanskalaisen A. P. Berggrenin sävelmällä. Vuoden 1938 virsikirjassa Tuolla taivaan asunnoissa oli Leevi Madetojan (1887–1947) hengellisenä koraalina, joka oli ilmestynyt kuorosävellyksenä 1914. Säveltäjä Leevi Madetoja oli kuvanveistäjä Eemil Halosen tavoin kiinnostunut teosofisesta maailmankatsomuksesta.

vinjetti

Sijainti

Hietaniemen hautausmaa
Hietaniemenkatu 20, 00100 Helsinki
vinjetti
  • Share