logo

Professori Rafael Erichin hauta – Tulevaisuus

Tulevaisuus

Pronssiveistos
Eemil Halonen 1947
Turun hautausmaa

Pääministeri, professori Rafael Erichin haudalla on Eemil Halosen valmistama veistos, joka esittää ryhdikkäästi seisovaa, karismaattisen oloista miestä. Hahmo kantaa olallaan draperiaa eli laskosteltua vaatetta. Veistoksen mallina on muistitiedon mukaan ollut näyttelijä Joel Rinne. Vasen käsi ojentuneena mies puhuttelee katsojalle näkymätöntä tahoa ikään kuin kehottaen kuuntelemaan, katsomaan ja seuraamaan itseään. Ystävällistä, mutta määrätietoista puhuttelun elettä korostaa avoin kämmen.

Taidehistorioitsija Liisa Lindgren on todennut, että monissa Eemil Halosen ja hänen aikalaistaiteilijoiden tekemisissä hautaveistoksissa on esitetty kommunikatiivinen tilanne, josta katsoja jää ulkopuoliseksi. Roomalaisen retoriikan traditiosta periytyvät symboliset eleet, kasvojen ilme ja vaatetus olivat kuvanveiston tärkeitä työkaluja. Klassisen retoriikan tuntemus kuului vielä Halosen ikäpolvessa akateemisen koulutuksen saaneiden yleissivistykseen.

Kuva: Halosten Museosäätiö

Rafael Erich (1879–1946)

Rafael Erich toimi Suomen pääministerinä 1920–1921. Hänen hallituksensa aikana ratkaistiin Ahvenanmaan kysymys, solmittiin Tarton rauha ja Suomi liittyi kansainliittoon. Erich oli arvostettu diplomaatti ja toimi vasta itsenäistyneen maan lähettiläänä Bernissä ja Kansainliitossa, Tukholmassa ja Roomassa.  

Rafael Erich syntyi Turussa, pääsi ylioppilaaksi Jyväskylässä ja väitteli tohtoriksi 27-vuotiaana. Helsingin yliopiston kansainvälisen oikeuden (ja vuoteen 1922 myös valtio-oikeuden) professorina hän toimi 1910–1928. Sen jälkeen hän työskenteli moninaisissa kansainvälissä tehtävissä.

Rafael Erich oli aikanaan maamme merkittävin kansainvälisen oikeuden ja valtiosääntöoikeuden tuntija, arvostettu myös kansainvälisesti. Hänen tieteellinen tuotantonsa on laaja.  Erich on toistaiseksi ainoa suomalainen, joka on ollut Haagin kansainvälisen tuomioistuimen jäsenenä (1938–1939). 

Ennen Suomen itsenäistymistä Rafael Erich toimi itsenäisyysliikkeessä. Hän puolusti Suomen asemaa Venäjän sortotoimenpiteitä vastaan. Hän oli mukana aktivistien toiminnassa ja asemoitui lähelle jääkäriliikettä. Rafael Erich kuului aluksi nuorsuomalaisiin. Eduskuntaan hänet valittiin 1919 kokoomuksen listoita.

vinjetti

Sijainti

Turun hautausmaa
Uudenmaankatu, 20720 Turku
vinjetti
  • Share