logo

Tohtori Vilho Nurmilahden hauta – Merkuriuksen lahja

Merkuriuksen lahja

Pronssiveistos
Eemil Halonen 1946
Koijärven hautausmaa

Kauppatieteiden tohtori Vilho Nurmilahti kuoli jäätyään kuorma-auton alle Helsingin Mannerheimintiellä kesäkuussa 1943. Siunaustilaisuus pidettiin Hietaniemen kappelissa, mutta Nurmilahti haudattiin perhehautaan Koijärven hautausmaalle Urjalaan.

Nurmilahden haudalla on kuvanveistäjä Eemil Halosen pronssinen veistos Merkuriuksen lahja. Puoliksi polvistunut nuori mies katsoo eteenpäin. Hänen vasemmassa kädessään on Merkuriuksen siivekäs sauva, jonka ympärille on kietoutunut kaksi käärmettä. Nuorukainen pitää sauvaa pystyssä vasemman polvensa päällä. Oikea käsi nojaa maassa olevaan ratasristiin, aurinkopyörään, joka symboloi elämän kiertokulkua ja ajan syklisyyttä. Merkurius oli roomalaisessa mytologiassa kaupankäynnin ja kauppavoiton jumala.

Kuva: Eemil Halonen, Merkuriuksen lahja, 1946, kipsi, Halosten Museosäätiö.

Tohtori Vilho Nurmilahti (1899–1943)

Vilho Nurmilahti (1899–1943) tuli tunnetuksi Pohjoismaiden ensimmäisenä kauppatieteiden tohtorina. Hän oli kotoisin Lounais-Hämeestä, Urjalan Koijärveltä, jossa isä Juho Karlstedt toimi sahanhoitajana.

Vilho Nurmilahti suoritti kauppatieteiden kandidaatin tutkinnon 1926, minkä jälkeen hän työskenteli Helsingin kauppakorkeakoulun kirjanpidon lehtorina ja kirjastonhoitajana. Hän oli kehittämässä kauppakorkeakoulua tiedeyliopistoksi ja sen kirjastoa tieteelliseksi kirjastoksi.

Helsingin kauppakorkeakoululle myönnettiin vuonna 1931 lupa tohtorintutkintoihin. Vilho Nurmilahden väitöskirjatyö kesti seitsemän vuotta. Vuonna 1937 ilmestynyt saksankielinen väitöskirja ”Der formale Aufbau der Jahresvermögensbilanz” liittyi liiketalouden alaan.

Vilho Nurmilahti oli Liikesivistysrahaston asiamies, ja hän toimi myös Liiketaloustieteellisen tutkimuslaitoksen säätiössä. Yhteisönä kauppakorkeakoulu merkitsi paljon perheettömälle Vilho Nurmilahdelle. Hän osallistui aktiivisesti akateemisiin rientoihin luoden kauppakorkeakoululle uusia perinteitä.

vinjetti

Sijainti

Koijärven hautausmaa
Kojontie 94, 31130 Koijärvi
vinjetti
  • Share